8 ultieme vinyltips

8 VINYLTIPS

De ultieme tips om je platen in topconditie te houden


Vinyl is terug van (nooit) weggeweest. Het is dan ook ontzettend belangrijk om je platen goed te onderhouden zodat je er nog jaren van kunt genieten. Of je nu een professionele vinyl-DJ bent, of gewoon een verzamelaar van nostalgische platen, je wilt dat je platen in topconditie zijn. Hieronder 8 ultieme tips:


Stapel je platen verticaal


Stapel je platen nooit op elkaar. Wegens het gewicht gaan je onderste platen vervormen. Leg ze dus steeds naast elkaar.Let op de naald


Zorg dragen voor de naald = zorg dragen voor je plaat. Vervang op tijd de naald en zorg er voor dat ze goed is afgesteld. Wanneer dat niet het geval is, kan de naald te zwaar worden en krassen maken.De strijd tegen stof


Stof is ongetwijfeld de grootste vijand van je plaat. Je plaat mag maar op twee plaatsen liggen: op je platenspeler of in de hoes. Laat je ze onbeschermd liggen, dan is stof onvermijdelijk. 

Kuis met een microvezeldoekJe kunt je plaat ook kuisen met een doek. Gebruik hiervoor geen handdoek waarmee je de vaat doet of de velgen van je auto mee kuist. Kies voor een microvezeldoek, die is geschikt om al het vuil en stof uit de groeven van je plaat te verwijderen.

Je kan ook speciale ‘plaatpoetsmiddelen’ gebruiken. Deze bestaan in alle maten en soorten.

Anti-statische borstelZit er toch stof op je vinylrecord? Gebruik dan een anti-statische borstel. Zo’n borstel raakt tot in de groefjes en verwijderd het stof. Daarbovenop werkt het anti-statisch. Statische elektriciteit zorgt er namelijk voor dat stof wordt aangetrokken. De borstels bestaan in verschillende vormen en gewichten.Bescherm je cover


Wanneer je een vinylplaat koopt, komt die meestal in een kartonnen hoes. Om ervoor te zorgen dat je binnen 20 jaar nog kunt lezen wat er op de hoes staat, koop je best een plastieken sleeve.

De grondige kuis


Met de laatste tip richten we ons tot de professionele DJ’s of naar mensen met een zeer uitgebreide platencollectie. Er bestaan speciale kuismachines die je vinyl laten klinken zoals nooit tevoren. Zo’n machine is een zeer interessante investering.


De Okki Nokki is hiervoor zeer bekend. Meer info over de Okki Nokki vind je op www.widescreendaudio.be.Hou je handen properDeze tip spreekt voor zich. Het enige wat in contact komt met je plaat, zijn je handen en de naald. Je mag je plaat enkel aanraken aan de randen. Zorg er ook voor dat je handen altijd proper zijn. Raak je favoriete plaat dus niet aan wanneer je net een pak friet hebt gegeten, anders zou je plaat nogal een ‘vettig’ geluid kunnen maken.

Voor alle vinylaccessoires kan je steeds terecht bij TX3 in de De Gheeststraat in Aalst. Met hun jarenlange ervaring helpen ze je met de glimlach verder.